Horní Maršov
Vítejte ve východních Krkonoších

GDPR - ochrana osobních údajů

Co je GDPR

Obecné nařízení na ochranu osobních údajů neboli GDPR (General Data Protection Regulation) je dosud nejvíce uceleným souborem pravidel na ochranu dat na světě.

GDPR se dotýká každého, kdo shromažďuje nebo zpracovává osobní údaje Evropanů, včetně společností a institucí mimo území EU, které působí na evropském trhu.

Nařízení míří na firmy, instituce i jednotlivce, kteří zacházejí s osobními údaji – zaměstnanců, zákazníků, klientů či dodavatelů, a to napříč segmenty a odvětvími. Zasáhne i ty, kteří sledují či analyzují chování uživatelů na webu, při používání aplikací nebo chytrých technologií. Cílem GDPR je chránit digitální práva občanů EU.

Ať už jde o bankovní instituce, zdravotnictví, veřejnou správu, nebo e-shopy, všichni se budou v dohledné době potýkat s nutností upravit způsob zpracovávání osobních údajů. V případě závažného porušení pak budou firmám hrozit vysoké pokuty.  

GDPR je v celé EU jednotně účinné od 25. května 2018. V Česku tak nahradí současnou právní úpravu ochrany osobních údajů v podobě směrnice 95/46/ES a související zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Práva a povinnosti v současném zákoně o ochraně osobních údajů budou nahrazena právy a povinnostmi vyplývajícími z Obecného nařízení. Nový zákon o ochraně osobních údajů bude již upravovat jen některé aspekty týkající se Úřadu pro ochranu osobních údajů (např. jeho ustavení, organizaci atd.) a některé dílčí záležitosti nutné k dotvoření celého rámce ochrany osobních údajů, které nejsou Obecným nařízením upraveny nebo které Obecné nařízení umožňuje upravit na vnitrostátní úrovni. U některých aspektů dokonce Obecné nařízení předpokládá vnitrostátní úpravu. Mezi ně patří například aspekty zpracování osobních údajů pro účely výkonu svobody projevu, práva na informace, svobody vědeckého bádání a umělecké tvorby. 

To, že nová pravidla byla přijata formou evropského nařízení, znamená především jejich jednotnou platnost ve všech státech EU, aby  je národní vlády a zákonodárci nemohli jakkoli ohýbat a přizpůsobovat místním zájmům nebo lobbistům.

Období od dubna 2016, kdy bylo GDPR schváleno, do května 2018, kdy začalo být účinné, bylo určeno k důkladné přípravě. Během této doby museli všichni, kterých se nařízení týká, zrevidovat své informační systémy a postupy nakládání s osobními údaji. Během tohoto období museli přijmout jednotlivé státy EU prováděcí zákon, jímž upřesní více než padesát bodů, které GDPR svěřuje do jejich národní pravomoci.

Dosud byl v oblasti ochrany údajů hlavním českým regulátorem Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který by měl v této funkci zůstat i nadále. Přibudou mu ale pravomoci odrážející závažnost celé reformy a zároveň bude částečně podřízen Evropskému sboru pro ochranu osobních údajů (EDPB).

 

Přílohy / dokumenty:

ico-pdf Dokument základních informací o GDPR.pdf
[PDF, 307 kB]
ico-pdf Jsou to vaše údaje mějte je pod kontrolou.pdf
[PDF, 587 kB]
ico-pdf Oznámení pověřence.pdf
[PDF, 101 kB]

Kontakty

Obec Horní Maršov
Bertholdovo náměstí 102
542 26

Telefon: 499 874 156
Datová schránka: js2bd78
E-mail: obec@hornimarsov.cz
IČO: 00277878
Č.B.Ú.: 2322601/0100
Komerční Banka Trutnov

Úřední hodiny

Pondělí, Středa
8:00-11:00, 12:00-17:00

Obřadní dny

Pátek 8:00-14:00
Sobota 8:00-12:00

Faktografie

Wikipedia.org

Odkazy

Czech POINT Portál veřejné správy Královéhradecký kraj

Partnerské obce

Kurort Rathen Myslakowice

Projekty obce

Projekty obce Projekty obce Projekty obce Projekty obce Projekty obce
Facebook Horní Maršov